Evez Abdulla

Evez Abdulla

Baritones

Čestný umelec Azerbajdžanskej republiky a laureát ceny prezidenta Azerbajdžanu. Evez Abdullayev sa narodil v Baku v roku 1976. V roku 1993 vyštudoval na Národnej leteckej akadémii, ale onedlho potom sa rozhodol venovať hudbe.

Medzi rokmi 2002 až 2005 študoval na Akadémii múzických umení v Baku a už v roku 2004 sa stal vedúcim sólistom Mamedova Opera Studio a v roku 2005 sa stal sólistom vokálneho telesa State Choir Capella of Azerbaijan. V tom istom roku zvíťazil v celorepublikovej súťaži interpretov ruskej piesne a je aj laureátom Byulbyul International Competition of Vocalists. 

Od roku 2006 Evez Abdullayev pôsobí ako vedúci sólista Azerbaijan State Academic Opera and Ballet Theater. Jeho repertoár zahŕňa klasické roly ako Marcello (La Boheme), Scarpia (Tosca), Sharpless (Madame Butterfly), Germont (La traviata), Luna (Il Trovatore), Amonasro (Aida), Rigoletto (Rigoletto), Nabucco (Nabucco), Silvio (Pagliacci), Alfio (Cavalleria rusticana) či Figaro (Il barbiere di Siviglia) ). 

V spolupráci s Azerbajdžanským symfonickým orchestrom vytvoril mnoho nahrávok, spomeňme Requiem W. A. Mozarta, Nemecké requiem J. Brahmsa, Symfóniu č. 9 L. van Beethovena či Carminu Buranu C. Orfa.

Evez Abdullayev prezentoval svoje interpretačné umenie na početných koncertoch v Rusku, Taliansku, Nemecku, vo Francúzsku a v Rakúsku.