Lenka Máčiková

Lenka Máčiková

Soprán

Lenka Máčiková, už ako študentka VŠMU získala prvé miesto na medzinárodnej súťaži Antonína Dvořáka v Karlových Varoch. Dvakrát za sebou dostala cenu Literárneho fondu za stvárnenie postáv Amora (Ch.W.Gluck Orfeus a Eurydika) v Slovenskom národnom divadle a za úlohu Despiny (W.A.Mozart Cosi fan tutte) v Národnom divadle v Prahe. S veľkým úspechom hosťovala v Opere Narodovej vo Varšave, na talianskych operných scénach v Como, Brescii, Pavii a Cremone, vo Francúzsku v Nancy, Angers a Nantes, na koncertnom pódiu v Katare, Stockholme, Sarajeve, ale aj na hudobnom festivale Pražská jar. S Národným divadlom Praha, s ktorým naďalej pravidelne spolupracuje, absolvovala koncertné turné po Japonsku, v postave Paminy v Čarovnej flaute Wolfganga Amadea Mozarta. V roku 2014 debutovala ako Liška Bystrouška Leoša Janáčka v Národnom divadle v Prahe, pod režijným vedením Ondřeja Havelku, s ktorým natočila DVD barokovej opery Giuseppeho Scarlattiho Kde je láska, tam je žiarlivosť v úlohe grófky Clarice. Tento záznam vysielala aj Česká televízia. S úspechom sa predstavila aj v Anglicku, na jednom z najprestížnejších operných festivalov sveta v Glyndebourne, v postave Zerliny z Mozartovej opery Don Giovanni. V Slovenskom národnom divadle v posledných rokoch hosťovala ako Pamina v Čarovnej flaute, prvá žienka v Dvořákovej Rusalke, alebo v rodinnej opere Rozprávka o šťastnom konci Petra Zagara. V Národnom divadle v Prahe naštudovala i Zerlinu z Mozartovho Dona Giovanniho, Despinu z Cosi fan tutte, ale i Kvetinové dievča vo Wagnerovom Parsifalovi a Peneopku v Čarokraji Marka Ivanoviča.

V roku 2017 naštudovala postavu Mirindy z Vivaldiho opery Arsilda, s ktorou sa ako jediná Slovenka podieľala na získaní prestížneho slovenského ocenenia, “Dosky” za najlepšie predstavenie sezóny. Taktiež sa touto operou predstavila i na doskách viacerých európskych pódiách ako Luxemburg, Lille, Caen a Versailles.

Vystúpila na koncerte s José Carrerasom v O2 Aréne v Prahe.V Slovenskom národnom divadle momentálne hosťuje ako Júlia v rodinnej opere Petra Zagara Rozprávka o šťastnom konci a ako Prvá žienka v Dvořákovej Rusalke. Aktívne spolupracuje s Českým národným symfonickým orchestrom, s ktorým koncertovala po boku Ramona Vargasa v Smetanovej sieni Obecného domu v Prahe.

Predstavenia