Stanovisko SND k článku v denníku Plus 1 deň

Vážení návštevníci Slovenského národného divadla,

nakoľko nebola reakcia vedenia SND na článok pod názvom „Namiesto odborníka prišiel diletant!“ uverejnený 5. 6. 2019 v denníku Plus 1 deň doteraz zverejnená, dovolíme si informovať širokú verejnosť a zverejniť naše stanovisko.

Ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková odvolala vtedajšieho generálneho riaditeľa Mariána Chudovského v auguste 2018. Dôvodom neboli jeho umelecké aktivity, ale „ jeho dlhoročná pasivita ako manažéra racionálne riešiť finančnú situáciu SND“. Odporúčame zalistovať v dennej i odbornej tlači z augusta 2018.

K vami zverejneným argumentom, ktoré uvádza Marián Chudovský o výmene naslovovzatých odborníkov - dobré mravy nám kážu overiť si argumenty pred ich zverejnením. Plným menom niekoho vyzdvihujete a iného osočujete bez toho, aby ste mali relevantné informácie a poznali fakty. Skúste si overiť, kto – kde predtým pracoval a tiež, aké výsledky dosiahol a dosahuje.

K výmene na poste riaditeľa Umelecko-dekoračných dielní: vedenie SND nikdy nespochybnilo odbornú stránku bývalého riaditeľa Jaroslava Valeka, napokon ako scénograf pripravuje premiéru opery Hoffmannove poviedky, ktorú Opera SND chystá na budúci týždeň (14. a 15. júna). Inou stránkou je riadiaca práca pána Valeka, ku ktorej mal výhrady aj Marián Chudovský počas svojho pôsobenia v SND – veríme, že si na to pamätá.

Keďže šesť rokov bol pán Chudovský generálnym riaditeľom SND určite pozná Štatút SND, ktorý nadobudol účinnosť za jeho pôsobenia 1.8.2014, podpísaný ministrom kultúry SR Marekom Maďaričom. V Článku IV. Riadenie SND bod 3. sa uvádza:

Generálny riaditeľ vymenúva a odvoláva riaditeľov umeleckých, organizačných zložiek SND po prerokovaní s ministrom kultúry. Vymenúva a odvoláva aj ostatných vedúcich zamestnancov vo svojej riadiacej pôsobnosti.

Na post riaditeľa Umelecko-dekoračných dielní SND bol v tomto duchu vymenovaný Ing. Eduard Bohunický ako skúsený manažér s dlhoročnou riadiacou praxou.