Divadlo stratilo jedného zo svojich ctiteľov

Uprostred horúcej nedele 27. augusta sme sa dozvedeli veľmi smutnú správu: fotografický aparát, ktorý bol súčasťou vášnivého profesionála a milovníka umenia Ctibora Bachratého, už jeho pričinením nezachytí žiadny okamih, gesto alebo situáciu ani v našom SND.
 
Ctibor Bachratý (1955) sa fotografii venoval od mladosti, profesionálne vyše 30 rokov. Pôvodne študoval strojárstvo a k jeho koníčkom patril tanec a šport; napokon nad basketbalom zvíťazil súbor Trenčan a po príchode na vysokú školu do Bratislavy sa stal lúčničiarom. A od tanca bol už len skok k divadlu, hudbe i výtvarnému umeniu a vášni zvanej fotoaparát.
 
Fotografovať divadlo, divadelné inscenácie, nie je jednoduché; nie každý to vie a nie každý môže fotografovať divadlo; vzťah musí fungovať obojsmerne. Keďže sa Ctibor Bachratý sám pohyboval na javisku, poznal zákutia a „tie správne uhly“, ako vystihnúť zámer režiséra, charakter postavy, svetlo a scénu, atmosféru... jednoducho okamih drámy či pohyb tanečníka v jednom cvaknutí!
 
Fotografie Ctibora Bachratého majú napätie, vôňu a farbu – hoci mnoho z nich bolo čiernobielych. Mal rád detail, mimiku... Ťažko sa to všetko vyslovuje v minulom čase; áno, fotografie tu ostanú, aby dokumentovali veľkú časť histórie rôznych druhov nášho umenia, hoci, žiaľ, autor už ich zbierku neobohatí.
 
Ctibor Bachratý zaznamenal pre históriu desiatky našich činoherných, operných i baletných inscenácií. V Činohre SND sú stále v repertoári inscenácie Vojna a mier, Divadelný román, Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch, Je úžasná! či rozprávkový príbeh Nebojsa. Naposledy fotografoval na našej prvej scéne Konformistu. Premiéra bola na sklonku uplynulej sezóny. Nikto netušil, že o dva mesiace sa budeme s naším dlhoročným kolegom a vzácnym priateľom lúčiť.
 
Vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodine.
Česť jeho pamiatke!
 
Posledná rozlúčka s našim priateľom, fotografom Ctiborom Bachratým, bude v utorok 12. Septembra 2023 o 13. 15 hod. v Krematóriu v Bratislave.
 
Fotograf titulnej fotky: Marian Jaslovský