Príťažlivá dramaturgia komorných koncertov

„Kde slová zlyhajú, hudba prehovorí,“ takto výstižne vyjadril energiu, inšpiráciu a pôsobenie hudby dánsky rozprávkar a básnik Hans Christian Andersen. Muzicírovanie bolo odjakživa mimoriadne podnetné pre obidve strany – hudobníkov i tých, ktorí hudbu počúvajú.
 
Aj členovia orchestra Slovenského národného divadla sa prednedávnom rozhodli, že by radi prezentovali svoje umenie nielen v orchestrálnej jame počas predstavení opery a baletu, ale aj koncertne v komorných zoskupeniach. Podnetným sa stal priestor Operného salóna v novej budove SND, ktorý oživuje viacero koncipovaných projektov – medzi nimi aj cyklus Komorných koncertov SND. Získal si priazeň návštevníkov, ktorí oceňujú koncepciu koncertov pre tradičné i menej tradičné nástrojové kombinácie, ktoré obohacujú aj piesňové recitály sólistov Opery SND. V aktuálnej sezóne pokračuje cyklus už tretí rok. Pripravených je deväť komorných koncertov, z ktorých tri sú na programe do konca kalendárneho roka.
 
Na prvom z nich 22. 10. uvedie komorný súbor Ensemble Varietas nevšedný program z diel Corrada Mariu Sagliettiho, Alexandre Tansmana a Bohuslava Martinů. Spoločným znakom všetkých troch diel je originálna kombinácia dychových a sláčikových nástrojov.
 
Na novembrovom koncerte 26. 11. sa predstavia dvaja výnimoční hudobníci – hosť klavirista Miki Skuta a vedúci skupiny viol v orchestri SND Tomáš Cseh v skladbách Johanna Sebastiana Bacha.
 
Decembrový komorný koncert 17. 12. bude v znamení poviedky Metelica od Alexandra Puškina. Na jej námet nakrútil režisér Vladimir Basov rovnomenný film, do ktorého hudbu skomponoval Georgij Sviridov. Ten neskôr hudobné motívy z filmu upravil do orchestrálnej suity.
 
Komorné koncerty v Opernom salóne v novej budove SND sa konajú každú tretiu nedeľu v mesiaci popoludní. V príťažlivom prostredí Operného salóna s výhľadom na Bratislavský hrad a Dunaj ozvláštňuje komorné koncerty aj poézia. Na spomínanom prvom z cyklu koncertov 104. divadelnej sezóny 22. októbra o 15.00 hod. bude verše Wisławy Szymborskej interpretovať členka Činohry SND Ingrid Timková.