Iwona Sobotka

Iwona Sobotka

Sopranos

Iwona Sobotka si získala medzinárodné uznanie ako držiteľka hlavnej ceny na Medzinárodnej hudobnej súťaži kráľovnej Alžbety v Belgicku. Medzi jej ďalšie ocenenia patrí East & West Artists International Auditions v New Yorku, kde získala svoj debutový recitál v Carnegie Hall.

Sir Simon Rattle ju opísal ako "skutočne neobyčajnú hudobníčku s jedinečne krásnym tónom, ktorý sa snúbi s inteligenciou". Iwona Sobotka spolupracuje so Rattleom už takmer dvadsať rokov, a to v opernej aj symfonickej oblasti.

Jej prvé javiskové vystúpenie bolo v roku 2004, keď spievala Ygraine v Dukasovej Ariane et Barbe-Bleue v Opéra National de Paris, úlohu, ktorú neskôr spievala aj na turné počas hosťovania súboru v Japonsku. V nasledujúcej sezóne sa vrátila do Paríža ako prvá dáma v Mozartovej Čarovnej flaute a prvýkrát vystúpila aj v Poľskej národnej opere vo Varšave ako Zuzia v Moniuszkovej opere Verbum Nobile. Hansjörg Schellenberger ju pozval, aby spievala hlavnú úlohu Vespiny v koncertnom uvedení Haydnovej opery L'infedeltà delusa v Miláne a v Mníchove so Symfonickým orchestrom Bavorského rozhlasu. V roku 2010 debutovala na festivale Schleswig Holstein Musik Festival v titulnej úlohe Moniuszkovej Halky a v lete 2011 tam pokračovala v úlohe Liù v Pucciniho Turandot s veľkým ohlasom kritiky. V Komische Oper Berlin debutovala ako Pamina v Mozartovej Čarovnej flaute v réžii Barrieho Koskyho a túto úlohu spievala aj v rámci hosťovania súboru na Budapeštianskom jarnom festivale a vo Varšave v Poľskej národnej opere. K ďalším úlohám, v ktorých zožala veľký úspech, patria napr: Tatiana v Eugenovi Oneginovi v Permskej štátnej opere; Violetta (La Traviata), Pamina (Čarovná flauta) a Mimi (Bohéma) v Opere Podlaska v Bialystoku; Tatiana (Eugen Oniegin) a Donna Anna (Don Giovanni) vo Veľkom divadle v Lodži; Violetta (La Traviata) vo Veľkom divadle v Poznani; ako aj Micaëla v koncertnom uvedení Bizetovej Carmen s Krakovskou filharmóniou.

Iwona je častou koncertnou interpretkou, spievala Beethovenovu 9. symfóniu na turné v Ázii s Berlínskou filharmóniou pod taktovkou Sira Simona Rattla; vystupovala s Londýnskym symfonickým orchestrom, Viedenskými symfonikmi, orchestrom NDR Elbphilharmonie, Symfonickým orchestrom Bavorského rozhlasu, Symfonickým orchestrom Berlínskeho rozhlasu, Kráľovským filharmonickým orchestrom, Kráľovskou liverpoolskou filharmóniou, Orchestre Philharmonique du Luxembourg, spolupracoval s mnohými významnými dirigentmi súčasnosti, ako sú Sir Colin Davis, Sir Simon Rattle, Marco Armiliato, Andrey Boreyko, Sylvain Cambreling, Teodor Currentzis, Jesus Lopez Cobos, Aleksandar Markovic, Juanjo Mena a Massimo Zanetti.

V roku 2010 sa zúčastnila na programe "Szymanowski Focus", ktorý kurátorsky pripravil významný poľský klavirista Piotr Anderszewski na podporu hudby Karola Szymanowského s koncertmi vo Wigmore Hall v Londýne a Carnegie Hall v New Yorku. Spolu s poľským tenoristom Piotrom Beczalom sa podieľala aj na kompletnej zbierke Szymanowského piesní pre Channel Classics. Národná akadémia nahrávacích umení v Poľsku jej za túto nahrávku udelila ocenenie Fryderyk. Pre EMI Classics v roku 2006 uviedla so Sirom Simonom Rattlom a City of Birmingham Symphony Orchestra skladbu Songs of a Fairytale Princess, ktorá získala päť hviezdičiek v BBC Music Magazine.

Po absolvovaní Hudobnej univerzity Fryderyka Chopina vo Varšave Iwona pokračovala v štúdiu u renomovaného umelca a pedagóga Toma Krauseho na Escuela Superior de Música Reina Sofía v Madride.

Predstavenia